Απόψεις

Να ξελασπώσουμε το μέλλον μας!

 Στον Προϋπολογισμό του 2023 προϋπολογίστηκαν για την Αττική 117 αντιπλημμυρικά έργα αξίας 400.000.000€. Όμως για το 2023, τελικά, διατέθηκαν μόλις 9.000.000€. Δηλαδή, τα έργα θα ολοκληρωθούν σε 44 χρόνια! Ωστόσο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της ΝΔ στην Αττική, κ. Χαρδαλιάς, σαν άλλος Χουντίνι, θα τα ολοκληρώσει σε 20 μήνες! Στις θητείες του ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και ως υπουργός δεν το κατόρθωσε, τώρα, ως φέρελπις Περιφερειάρχης, λέει ότι θα τα καταφέρει. Αλλά, ξέρουμε ότι «το τάξιμο δεν χαλάει σπίτια…».

H ομοιότητα στην πολιτική εξαπάτηση του λαού από τις κυβερνήσεις και η πορεία του κάβουρα στα έργα Πολιτικής (αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής) Προστασίας στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας δεν είναι τυχαία! Έχει τις ίδιες, συγκεκριμένες αιτίες που οι λεγόμενοι Αυτοδιοικητικοί -με «χρίσμα» ή «ανεξάρτητοι»- τις συγκαλύπτουν και γι’ αυτό έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες και συμμετοχή στο διαχρονικό έγκλημα.

Εδώ και δεκαετίες έχουν καταναλωθεί, φέροντας ως «ετικέτα» την Aνάπτυξη(των ολίγων και ισχυρών), πολλές εκατοντάδες δις από «ευρωπαϊκό» χρήμα, έχουν «ροκανιστεί» τα περίφημα «Προγράμματα» με τελευταίο το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αρκετά από αυτά συγχρηματοδότησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις(ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) με τεράστια κονδύλια, κατευθύνοντάς τα σε τομείς που ορίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Έτσι στα 48 έργα για το Δήμο Λαμιέων, προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, που, στην αρχή του 2023, ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, δεν προβλέφθηκε ούτε μονόλεπτο για αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά. Το είχε δηλώσει, άλλωστε, και στους πλημμυροπαθείς του Κόμματος ότι το κόστος της ολοκληρωμένης διευθέτησης της Κοιλάδας του Σπερχειού  είναι απαγορευτικό. Άρα θα συνεχίσουν να πνίγονται!

Οι ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν την προστασία και θωράκιση της ζωής και περιουσίας του κοσμάκη, έμειναν έξω από αυτό τον πακτωλό, επειδή κυριαρχεί το κριτήριο του κόστους – οφέλους. Σχετικά έργα δεν γίνονται ή καρκινοβατούν, το προσωπικό και τα μέσα μειώνονται χρόνο με το χρόνο, η πρόληψη αναζητείται και, έτσι, οι φωτιές δεν σβήνονται, αφού δεν είναι στις προτεραιότητες και ιεραρχήσεις των αστών η προστασία της ζωής του λαού, της περιουσίας του και του φυσικού – λαϊκού πλούτου. Με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν οι πλημμύρες και κατόπιν τα λαϊκά στρώματα «μετράνε τις πληγές τους», όπως στη Μ. Βρύση. Τα «ευρωπαϊκά» επιτελεία, σε Έκθεσή τους, Οδηγία Ε.Ε. 2007, έχουν, μάλιστα, υπολογίσει ότι η όποια μίζερη αποζημίωση δοθεί, κοστίζει λιγότερο από την πρόληψη των καταστροφών(πχ. πλημμυροπαθείς Σπερχειού). Ενώ, σχεδόν πάντα, ξεφυτρώνουν και «Σχέδια» για μπίζνες στα κατεστραμμένα σαν το «όραμα Μπένου» στη Β. Εύβοια.

Γι’ αυτό αποτελούν φαρισαϊκή υποκρισία οι δηλώσεις του Ν. Ανδρουλάκη για την «ανάγκη  πρόληψης». Ξέρει πολύ καλά ότι τέτοια έργα δεν είναι «επιλέξιμα» από τις Βρυξέλες, ιδίως σε περιοχές με «περιορισμένους οικονομικούς πόρους», σύμφωνα με την πλατφόρμα Flood CBA.

Όσο για την αντιπυρική πρόληψη των δήμων; Η κρατική χρηματοδότηση είναι αστεία, αφού δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες αποψίλωσης δημοτικών χώρων και δρόμων. Έτσι εξηγείται γιατί, στις 06/09, οι φραγκοσυκιές του Κάστρου Λαμίας …επισκέφτηκαν το Ράλι Ακρόπολις κάτω στην Έκθεση.

 Απατηλή είναι η πρόταση ορισμένων «λαγών» ότι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν το κύριο βάρος της πρόληψης. Δηλαδή, για άλλη μια φορά, χορηγοί των εργολάβων που θα πληρώνονται από τη ρημαγμένη τσέπη του δημότη για αποσπασματικά και αναποτελεσματικά έργα.

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης του Οκτώβρη ο απλός ψηφοφόρος δεν πρέπει να παρασυρθεί από «παχιά λόγια», «οράματα», «λαμπερά μεγέθη», «ανεξάρτητους» και από απατηλές υποσχέσεις. Άσχετα από διαφορές και κόντρες, όλοι τους συντάσσονται με την πολιτική που τον καίει και τον πνίγει. Αντίθετα, εκείνο που χρειάζεται, και μπορεί να αναδείξει, είναι δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους δοκιμασμένους αγωνιστές, όπως είναι αυτοί της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, οι οποίοι, καθημερινά, συγκρούονται με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, για την πραγματική προστασία της ζωής, της περιουσίας τους και του περιβάλλοντος από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές και καταστροφές.

Χρήστος Φουσέκης, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

                    Υποψήφιος Δ.Σ. με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων

        

Σχετικές αναρτήσεις

Αλγερία: Καλλιέργεια σιταριού στη Σαχάρα

efthia

Η ιστορία τριών κρίσεων

efthia

24 Απρίλη: Μια πολύ σημαντική ημέρα μνήμης

efthia
Φόρτωση....