Φθιώτιδα

Οι Αμφικτυονίες στη Διακρατική Συνάντηση της Ιρλανδίας

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.», συμμετείχε στην 1η Διακρατική Συνάντηση (1st Transnational Meeting) των Εταίρων του δικτύου Cities@Heart, στο οποίο συμμετέχει, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας URBACT IV 2021-2027, στο Sligo της Ιρλανδίας.

Το URBACT είναι ένα πρόγραμμα, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι, να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ των πόλεων και να ενισχύσει την κεντρική θέση που κατέχουν οι πόλεις στην αντιμετώπιση περίπλοκων κοινωνικών μετασχηματισμών. Αυτή η πρωτοβουλία διευκολύνει την ενίσχυση των δικτύων των πόλεων, δίνοντας τη δυνατότητα στις πόλεις να διδαχθούν η μία από τις εμπειρίες της άλλης και να μοιραστούν επιτυχημένες στρατηγικές για την ενίσχυση των αστικών πολιτικών και την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών χώρων.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός εκπροσωπήθηκε, στην συνάντηση, από την Συντονίστρια της ομάδας έργου του Οργανισμού, Αθανασία Κουτσή κι ένα ακόμη μέλος της, την Ελένη Ακρίβου, καθώς και από έναν εκπρόσωπο της Τοπικής Ομάδας Δράσης (ULG), που έχει συσταθεί για τις ανάγκες του έργου και συγκεκριμένα από το στέλεχος του Δήμου Λαμιέων, Αφροδίτη Πολιτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με τις εκεί προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Διοικήσεων, των επιχειρηματιών και της τοπικής κοινωνίας.

Τα εργαστήρια, διάρκειας δύο ημερών, περιστρέφονταν γύρω από το κεντρικό θέμα της συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων. Τονίστηκε ότι αντικειμενικές αποφάσεις σχετικά με τη ρύθμιση και τις λειτουργίες της πόλης λαμβάνονται, από τις αρχές της πόλης, με βάση αυτά τα δεδομένα.

Δύο ημέρες γεμάτες με πολύτιμες ευκαιρίες για δικτύωση, ανταλλαγή γνώσεων, εύρεση έμπνευσης και απόκτηση γνώσεων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τόσο το φυσικό όσο και το αστικό περιβάλλον, γεγονός που παρείχε μια εξαιρετική εμπειρία και πολύτιμα μαθήματα για την αποτελεσματική διαχείριση των κέντρων των μικρών πόλεων, καθώς το Sligo, μια πόλη περίπου 20.000 κατοίκων, όπως διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες, έχει ανέβει πολύ πάνω από το «βάρος του», έχει κάνει άλματα.

Την 1η ημέρα: Η Gail McGibbon, Πρόεδρος της Sligo BID (Business Improvement District), εξήγησε πως έχει επιτευχθεί αυτή η καταπληκτική δουλειά στην πόλη. Ένα από τα λίγα BID στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Sligo BID έχει συγκεντρώσει ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης και έχει αυξήσει την οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης.

Η Mairead Hunt, Πρώτη Συντονίστρια Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Πόλης, εξήγησε την εθνική πολιτική αξία της διαχείρισης του κέντρου της πόλης στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, το placemaking είναι μια συνεχής διαδικασία που οι κοινότητες γνωρίζουν καλύτερα και απαιτείται ομαδική προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό όραμα για τα κέντρα των πόλεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Martin Lydon καθόρισε τη μελλοντική πορεία της πόλης, ανακοινώνοντας μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως δρόμους, γέφυρες και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, καθώς και πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού, ποδηλατόδρομους και την ανάδειξη του Μεγαλιθικού Κοιμητηρίου Carrowmore στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Την 2η ημέρα, στο χωριό Strandhill του Sligo, σε μια κορυφαία τοποθεσία, κατά μήκος του Ατλαντικού, με θέα στην προκυμαία, το National Surf Center, ένα ειδικά κατασκευασμένο αρχιτεκτονικό κτίριο, σχεδιασμένο με τα υψηλότερα πρότυπα, χρησίμευσε ως ο χώρος της συνάντησης του δικτύου, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα στελέχη της ομάδας έργου του Επικεφαλής Εταίρου, Léonie Yang (Συντονίστρια) και Suzanne Pergal (Επικοινωνία) και η Εμπειρογνώμονας του Δικτύου Cities@Heart, Mar Santamaria Varas, πραγματοποίησαν εργαστήριο με επίκεντρο τα πλεονεκτήματα και τα εμπόδια που σχετίζονται με τη συλλογή, την ανάλυση και τη χρήση δεδομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σχετικές αναρτήσεις

Συνελήφθη από την Ασφάλεια Λαμίας, για κατοχή κοκαϊνης

efthia

Επίσκεψη Πανουργιά Παπαϊωάννου στα έργα αποχέτευσης Μεξιατών και Βαρδατών

efthia

Εκδήλωση σήμερα στη Λαμία για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ

efthia
Φόρτωση....