Φθιώτιδα

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά…

Προσοχή στις παγίδες εφησυχασμού. Οι τάχα πληροφορίες που διαδίδονται ηθελημένα ή μη,  καλοπροαίρετα ή με δόλο, για  «σίγουρη ανανέωση των συμβάσεων», επίσημα διαψεύδονται από τους αρμόδιους.

Την Παρασκευή 1/12/23 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σωματείου μας και εκτίμησε τα παρακάτω μέχρι σήμερα πραγματικά δεδομένα:

  1. Στις 4 Οκτωβρίου που συναντηθήκαμε με υπηρεσιακό κλιμάκιο της Κυβέρνησης αρχικά μας είπαν: «στις 1/1/24 θα ενταχθείτε στο Ταμείο Ανεργίας και στην συνέχεια στα προγράμματα». Στην συνέχεια, μετά από την έντονη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών, όπου με επιχειρήματα θέσαμε το αίτημα της ανανέωσης των συμβάσεων μέχρι να βγουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων και να μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, μας είπαν: «δώστε μας ένα μήνα να το ξανασυζητήσουμε και θα σας ενημερώσουμε». Παρά την επιδίωξη να μας απαντήσουν, ο μήνας που είχαν δεσμευτεί, έγινε δίμηνο, αλλά…. «μην τον είδατε τον Παναή».
  2. Στην τελευταία επικοινωνία που είχαμε με την Ειδική Διαχείριση την Τρίτη 05/12/23, διαψεύδει τα σενάρια «σίγουρης ανανέωσης», δηλώνει ότι «δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση από την Κυβέρνηση και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της».
  3. Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού κόμματος στην Βουλή που αφορά την ΛΑΡΚΟ, στις 14/11/23 ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «οικονομική διακοπή των εργαζομένων με την ΛΑΡΚΟ», χωρίς να προσδιορίζει το πότε  (η απάντηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας).
  4. Κατευθυνόμενα από Κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα δημοσιεύματα, «πετούν λάσπη», διαστρεβλώνουν, επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό λέγοντας  «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πληρώνονται από τους Έλληνες φορολογούμενους για να κάθονται».
  5. Η αντιδικία μεταξύ των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ, εκδικάζεται, εκτός αναβολής, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, γεγονός που θέτει στα σίγουρα ότι μέχρι τέλος του έτους δεν θα υπάρχει απόφαση. Παράλληλα η Κυβέρνηση παρανομεί απέναντι στον νομό που η ίδια έχει ψηφίσει. Το αφήγημα «η ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη σε λειτουργική κατάσταση», έχει «πάει περίπατο». Η παραγωγή είναι σταματημένη από τον Αύγουστο του 2022. Εδώ και 15 μήνες έχουν εγκαταλείψει κάθε επιδίωξη να συντηρηθεί και να την επαναλειτουργήσουν.

  Συνοπτικά και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 απολύονται ανά ομάδες οι 60 περίπου εργαζόμενοι των εργολαβιών και στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

   Το αίτημα μας σε αυτή την φάση είναι: να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε, με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη και υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας επαναλειτουργίας.

   Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

  • Τον Μάρτιο του 2020 στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Φθιώτιδας και τα Μεταλλεία του Αϊ Γιάννη Βοιωτίας ήμασταν πάνω από 1100 εργαζόμενοι. Μέχρι σήμερα συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 400 θέσεις εργασίας. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας στις 1/1/24 οι υπόλοιπες 760 περίπου οικογένειες σε 5 χωριά θα είμαστε εν ενεργεία μετανάστες.
  • Έως τον Μάρτη του 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων και των προμηθευτών της  περιοχή μας, συνολικά ήταν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Σήμερα  δεν ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων αυτό γίνεται
  • Οι συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι απαράδεκτες. Η  ανεργία που θα προκύψει από τις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ θα ανεβάσει την ζήτηση εργασίας  και είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματίες  αξιοποιώντας την ανάγκη για μεροκάματο και  το νομοθετικό πλαίσιο θα ρίξουν εκ νέου  τα μεροκάματα, θα χειροτερέψει συνολικά η κατάσταση.
  • Μαγαζιά έκλεισαν και όσα έμειναν ανοιχτά, οι ελεύθεροι επαγγελματίας με το στανιό τα βγάζουν πέρα. Το νέο φορολογικό θα τους πάρει και το υστέρημα. Η ανεργία της ΛΑΡΚΟ θα ελαττώσει εργασίες, πελάτες, κατανάλωση, δραστηριότητες και παράλληλα θα αυξήσει την αναζήτηση μεροκάματου στο ελεύθερο επάγγελμα.
  • Από την ακαρπία ελιάς, το χαμένο εισόδημα για φέτος στην περιοχή μας ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και το αυξημένο κόστος παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες ξεκληρίζει γεωργούς και κτηνοτρόφους.
  • Το κέντρο υγείας Αταλάντης, το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Θήβας και Λαμίας, συνολικά το σύστημα υγείας είναι εγκληματικά υποβαθμισμένο. Το κλείσιμο των ιατρείων της ΛΑΡΚΟ θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.
  • Στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά και αθλητικά κέντρα των χωριών μας, η μέτρηση των μαθητών είναι απελπιστική. Οι απολύσεις της ΛΑΡΚΟ θα την κάνουν τραγική. Θα φέρουν συγχώνευση σχολείων, συρρίκνωση και παύση δραστηριοτήτων, ανεργία εκπαιδευτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

   Με αυτά τα μέχρι σήμερα δεδομένα και αυτή την εκτίμηση, οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. είναι οι εξής:

  1. Στάση εργασίας την Δευτέρα 11/12/23 από τις 10.00 πμ έως τις 18.00 (4 τελευταίες ώρες για την πρωινή βάρδια, 4 πρώτες για την απογευματινή). Την ίδια μέρα στις 12.00 μμ, παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί η Κυβέρνηση αθέτησε την δέσμευσή της, εμπαίζει με την αγωνία της ανεργίας, το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και του τόπου μας. (Λεωφορεία θα φύγουν από την πύλη του εργοστασίου και τα χωριά)
  2. Σύσκεψη – Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Σωματείου μας την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10.30 πμ, με περιεχόμενο την κλιμάκωση του αγώνα για την συντήρηση και επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και  την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας, αλλά και τον συντονισμό  κοινού αγώνα με τα δίκαια αιτήματα των άλλων εργαζομένων , αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας (θα δημοσιευθεί ειδικό κάλεσμα με το περιεχόμενο)

Σε αυτή  τη βάση το Δ.Σ. σας καλεί όλους στην μάχη. Δεν περισσεύει κανείς. 

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

 

Σημειώσεις:

  1. Την Δευτέρα 11/12 για την Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, λεωφορεία θα αναχωρήσουν:
  • Πύλη εργοστασίου 10.00
  • Μαλεσίνα 10.00
  • Αϊ Γιάννη 10.00
  • Παύλο 10.00
  • Παραλία Λάρυμνας 10.10
  • Μαρτίνο 10.15
  • Κάστρο 10.15
  • Ακραίφνιο 10.15
  1. Η καθημερινή πραγματική ενημέρωση για τις εξελίξεις και το πρόγραμμα δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για την προετοιμασία της Σύσκεψης- Συλλαλητήριο στις 17/12, αναρτάται στην ιστοσελίδα μας openlarco.com
  2. Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 3/11, στην εξόφληση μισθοδοσίας του Νοέμβρη το Σωματείο θα παρακρατήσει 3 ευρώ ανά μέλος και θα τα καταβάλει σε συνάδελφο που αντιμετωπίζει δαπανηρό πρόβλημα υγείας το τέκνο του. Όποιος συνάδελφος δεν επιθυμεί να του γίνει παρακράτηση, έως την Παρασκευή 8/12 να δηλώσει στο Σωματείο την απαλλαγή του (τηλ 4337)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Σχετικές αναρτήσεις

Στα έργα του λιμανιού Στυλίδας και της Αποχέτευσης του Δήμου ο Χρήστος Σταϊκούρας

efthia

Νέο διοίκηση στο Παράρτημα Λαμίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

efthia

Συνάντηση Δημήτρη Κουτσούμπα με σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....