Πολιτική

Ομιλία Σαρακιώτη για το φορολογικό νομοσχέδιο και για τροπολογία για ΛΑΡΚΟ

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του φορολογικού νομοσχεδίου ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, μάλιστα, κατέθεσε τροπολογία, μαζί με ακόμη 6 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 31/12/2024.

Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης, σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Ν.Δ.: «Το νομοσχέδιο συνιστά ένα απτό παράδειγμα υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών και πλήρους ανακολουθίας μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και κυβερνητικών πράξεων […] επί του “κακού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”, το 27% του Α.Ε.Π. προερχόταν από τη φορολογία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να έχει φθάσει, σήμερα, στο 29% και να βαίνει αυξανόμενο. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει το απαρχαιωμένο μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος, ομολογώντας την αποτυχία της μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Προηγήθηκαν οι ομολογίες αποτυχίας όσον αφορά την αισχροκέρδεια στην αγορά, τον έλεγχο των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τη χαλιναγώγηση του ράλι των τιμών στα καύσιμα…»

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Φθιώτιδας: «Σε μια κοινωνία, άκρως επιβαρυμένη από τον εν λόγω κυκεώνα οικονομικής αφαίμαξης, η Ν.Δ. κατηγορεί 480.000 αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και επιστήμονες ως “φοροφυγάδες” επιδιώκοντας, για μια ακόμη φορά, την πρόκληση του κοινωνικού αυτοματισμού. Γνωστή τακτική, καθώς την έχετε εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν […] Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης θα αυξηθούν τα κονδύλια για την Υγεία, στο δρόμο, που είχε χαράξει ο κ. Χατζηδάκης, όταν κατά παλαιότερη δήλωσή του “με την πώληση της Ολυμπιακής θα φτιαχνόταν ένα νοσοκομείο το μήνα”! Το “ένα νοσοκομείο το μήνα” δεν το είδαμε και φτάσαμε, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να βλέπουμε ηλικιωμένες να κάνουν δωρεά ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. διαθέτοντας τους κόπους μιας ζωής. Βέβαια, κατά τον Σόλωνα, “αν ζητάς να αποδοθούν ευθύνες σε άλλους, να είσαι έτοιμος να αποδοθούν ευθύνες και σε εσένα”. Και να είστε βέβαιοι ότι θα έρθει και η ώρα της λογοδοσίας για την ύβρη διαρκείας προς τους πολίτες».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι: «Με το σημερινό νομοσχέδιο η Ν.Δ., που θα προχωρούσε μόνο σε μειώσεις φόρων όπως υποσχόταν πριν από λίγους μήνες, επιβαρύνει με άδικο και ανισομερή τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με ένα ποσό της τάξης των 1.430 ευρώ το λιγότερο, όπως προκύπτει από το άθροισμα του ελάχιστου φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσατε […] Επιδιώκετε να συγκεντρώσετε φορολογικά έσοδα ύψους 716 εκατ. ευρώ από την ήδη επιβαρυμένη μεσαία τάξη, αλλά την ίδια στιγμή προβαίνετε με το ίδιο νομοσχέδιο σήμερα σε φοροελαφρύνσεις προς τους έχοντες, με τη μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης στις μετοχές και με τη σχεδόν εξαφάνιση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου […] Την ίδια στιγμή, δε διώκονται εκείνοι που διαθέτουν 100.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και δηλώνουν 20.000, αλλά διώκονται όσοι έχουν έσοδα λιγότερα από 10.900 ευρώ. Οδηγοί ταξί που επιβιώνουν οριακά, μικρές ατομικές επιχειρήσεις που όλο και περισσότερες κλείνουν μέρα με τη μέρα, δικηγόροι που 13.000 εξ αυτών δηλώνουν ως έδρα την οικία τους λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα έξοδα διατήρησης γραφείου, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στην τροπολογία, την οποία κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ υπογραμμίζοντας: «Οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12 του τρέχοντος έτους και η Κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί καθόλου σε αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους περί τους 700 εργαζομένους στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα και όχι μόνο. Ζητούμε την παράταση μέχρι 31/12/2024. Αυτά, που συμβαίνουν σήμερα στη μοναδική εταιρεία παραγωγής νικελίου στην Ε.Ε. τη ΛΑΡΚΟ, τα είχαμε προεξοφλήσει και σας τα είχαμε επισημάνει το Φεβρουάριο του 2020 όταν φέρνατε την τροπολογία για την εκποίηση της εταιρείας και τότε μας λέγατε και το αναγράφατε και στην αιτιολογική έκθεση ότι “θα εξυγιανθεί η εταιρεία” και “ο στόχος ήταν η διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων”. Σε τί κατάσταση φέρατε την εταιρεία σήμερα; Έχει σταματήσει να παράγει από τον Αύγουστο του 2022, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν την 1η Γενάρη θα μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και εσείς συνεχίζετε να πανηγυρίζετε πως… έχετε σώσει την εταιρεία! Έχετε αποτύχει πλήρως όπως δείχνουν και τα σημερινά δεδομένα και το ελάχιστο, που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποδεχθείτε την τροπολογία και να δοθεί παράταση μέχρι τις 31/12/2024 στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

Σχετικές αναρτήσεις

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia

Εισήγηση Γ. Κοτρωνιά στη Βουλή για το Σ/Ν του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

efthia
Φόρτωση....