Διατροφή

Ο βασıλιάς των φροúτων που ελάχıστοι τρώνε

Το κατακόκκινο φρούτο, που το σπάμε την Πρωτοχρονιά για καλή τύχη, σύμφωνα με νέες έρευνες βοηθά σε πολλά προβλήματα υγείας.

Το ρόδι, είναι ένα αναμφίβολα πολύ γευστικό φρούτο. Αγαπητό για μικρούς και μεγάλους.

Η γεύση του όμως δεν είναι ο μόνος λόγος να το καταναλώνουμε. Το ρόδι έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Η κατανάλωση του, συμβάλλει με τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες στην πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα οφέλη του ροδιού για τον ανθρώπινο οργανισμό

Το φρούτο αυτό κάνει καλό στην καρδιά και στην πίεση, βοηθά στα προβλήματα χοληστερίνης και είναι πλούσιο σε βιταμίνες.

Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, το alzheimer, την αρθρίτιδα, την παχυσαρκία και την ανδρική στειρότητα.

Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκητοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Η Διατροφική Αξία του Ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού.

Επίσης μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού. Βρέθηκε πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια πρέπει να διαλέγουν ρόδια από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.

Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Margaret στο Εδιμβούργο

Στη μελέτη επιστρατεύθηκαν 8 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών.

Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μέτρηση της τεστοστερόνης στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας της, ενώ υποβλήθηκαν και σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και αξιολόγηση 11 συναισθημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόβος, η θλίψη, η συστολή και το στρες.

Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, όλοι είχαν παρουσιάσει «σημαντική αύξηση» στα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους – και μαζί, κατακόρυφη αύξηση στην ερωτική επιθυμία τους.

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις της τεστοστερόνης κυμάνθηκαν από 16% έως 30%, ενώ η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά.

Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών εντάθηκαν, ενώ τα αρνητικά αμβλύνθηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βελτίωση στην ψυχική διάθεση αλλά και στη μνήμη τους, ενώ ένιωθαν και λιγότερο στρες.

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΕΚΕ: ΠΡΟΣΟΧΗ στην αγορά βακαλάου

efthia

Τι πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής

efthia

Κι όμως σχεδόν κανείς δεν τρώεı τον… «Βασıλιά των φρούτων»

efthia
Φόρτωση....