Περιφέρεια

Στοιχεία σοκ για τις εκρήξεις στο στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο

Τρία είναι τα βασικά σημεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο μετά από φωτιά που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα. Η επίδοσή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δε μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό σκηνικό.

 «Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σε έναν χώρο που ήταν σκαμμένος, υπήρχαν κάποια χώματα που προστάτευαν τις βόμβες και τα πυρομαχικά και ήταν σκεπασμένα με πρόχειρα υπόστεγα ή τσίγκους. Αυτό δεν είναι ΝΑΤΟΪκές προδιαγραφές» τονίζει, μιλώντας στο MEGA, ο αντιστράτηγος Ε.Α., Λάμπρος τζούμης.

Ήδη, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του.

 

Τα τρία καίρια σημεία του πορίσματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:

  • Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης

Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

  • Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής

Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

  • Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων

Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

 

Άθικτες οι υπόγειες αποθήκες

Φωτογραφίες του δορυφόρου Sentinel πριν και μετά τις εκρήξεις, δείχνουν πως οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή και τους κατοίκους κατέστρεψαν τον υπέργειο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών, αλλά οι αποθήκες τύπου ΝΑΤΟ δεν επηρεάστηκαν.

Το σίγουρο είναι ότι τα μανιτάρια των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο προξένησαν «σεισμό» στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία ήδη κινείται προς την κατεύθυνση των διευρυμένων επιθεωρήσεων ασφαλείας και πυρασφαλείας σε υπηρεσίες, μονάδες και συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Νίκου Δένδια και σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων, όπου και εφόσον απαιτηθεί.

Σχετικές αναρτήσεις

Τα δρομολόγια των Κ.Α.Μ. της Μ. Εβδομάδας από 29 Απρίλη έως 5 Μάη

efthia

Ο ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας και η στάση της Περιφερειακής Αρχής

efthia

Τι αποφασίστηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

efthia
Φόρτωση....