Περιβάλλον

Συνεχίζεται ο αγώνας για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά, Κτημενίων

Κατατέθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στον «κύκλο Ιουνίου» -και είναι στην αρχική φάση αξιολόγησης- νέες αιτήσεις για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) 28 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τον Προφήτη Ηλία της Αγίας Τριάδας – Νεοχωρίου Τυμφρηστού μέχρι τη Βρύση Ζαχαράκη (Ταρζάν) και άλλες 22 στην Βουλγάρα – Κερασιά – Μεγάλη Ράχη (Βουλγαρομνήματα).

Επίσης έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 18 νέες α/γ από το Περίβλεπτο ως τη Βρύση Ζαχαράκη, από τη μεριά της Φθιώτιδας, στις θέσεις Λυκομνήματα – Ρέλια – Ταμπούρια.  Είναι δε στην διαδικασία της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων άλλοι έξι ΑΣΠΗΕ, συνολικά 36 α/γ, στις θέσεις Κόκκαλα (5), Τρία Σύνορα (7), Σπανός (8), Γάβραινα (5), Αλογόβρυση (7) και Ρεντίνα (4). Γι’ αυτά έχουν γίνει αιτήσεις ακύρωσης και προσφυγές από τους Δήμους και πολίτες.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών εκατόν τεσσάρων (104) συνολικά ανεμογεννητριών -μέχρι στιγμής- ύψους πάνω από 180μ και σε υψόμετρα μέχρι 1.650μ, είναι η καταστροφή της ορεινής αυτής περιοχής και του πανέμορφου δάσους του Δασαρχείου Φουρνά. Πρόκειται να σκαφτούν και να τσιμεντοποιηθούν όλες οι κορυφές από το Βελούχι μέχρι την Βουλγάρα, δημιουργώντας κινδύνους για πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο και δίνοντας την εικόνα μιας βιομηχανικής περιοχής. Εμπορευματοποιούν τη φύση και το ορεινό δασικό τοπίο με μοναδικό σκοπό την εύκολη κερδοφορία. Προχωρούν στις αδειοδοτήσεις και δημιουργούν τετελεσμένα, χωρίς να σεβαστούν τη γνώμη και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, των ανθρώπων που έχουν περιουσιακά στοιχεία και έννομο συμφέρον και που θα ήθελαν μια άλλη προοπτική για την αξιόλογη από κάθε άποψη περιοχή. Και, φυσικά, αν αρχίσουν, ποιος τους σταματά… Στόχος τους είναι να μας κάνουν «Νότια Εύβοια» και σε κάθε κορυφογραμμή, σε κάθε ύψωμα, να μπει και μια ανεμογεννήτρια.

Ακυρώνουν με λίγα λόγια και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς, το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρυτανία ως «Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς».

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το σημαντικότατο ζήτημα της ενέργειας, αλλά και το θέμα των ΑΠΕ και των αιολικών σταθμών στην χώρα μας, κρύβει πολλές αλήθειες και διακρίνεται από έντονη αδιαφάνεια. Είναι φανερό ότι η διαδικασία της αδειοδότησης γίνεται από «προσωρινούς» επενδυτές, σταδιακά και μεθοδευμένα, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις παράτυπες διαδικασίες. Κυρίως να κρύψουν τη σαλαμοποίηση και τον πολυκερματισμό των Έργων και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να μην φανεί το μέγεθος των συνολικών αρνητικών επιπτώσεων των επεμβάσεων με την κατασκευή των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων στο οικοσύστημα και στο ορεινό δασικό τοπίο∙ να παρακαμφθεί η νομοθεσία αναφορικά με τα μεγέθη των Έργων σε ό,τι αφορά στην ένταξή τους στις κατηγορίες Α1 και Α2 του νόμου. Κι αυτά όλα με την ευλογία των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας και στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της σωτηρίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν έχει πολλαπλάσιο περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που επικαλούνται!

Ως Κίνηση Πολιτών συνεχίζουμε τον πολύπλευρο αγώνα μας εστιάζοντας στην ακύρωση αυτών των σχεδίων για την προστασία των βουνών μας. Αυτός ο φυσικός πλούτος και το παρθένο περιβάλλον της περιοχής είναι αυτά που κρατούνε όρθιους τους εναπομείναντες κατοίκους και όσους σκέφτονται να επιστρέψουν. Οι μεγάλοι νέοι δρόμοι, που θα διανοιχτούν, και οι διαπλατύνσεις των υπαρχόντων για να περάσουν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες και τα δίκτυα, θα καταστρέψουν το δάσος δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις, τέτοια που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με τον ΙΑΝΟ, φαινόμενα που θα επαναλαμβάνονται πιο συχνά στο μέλλον.

Ο αγώνας μας, κινηματικός και νομικός -αλλά και πολιτικός, γιατί τελικά το ζήτημα  είναι καθαρά πολιτικό- θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει όλοι, όσοι διαχειρίζονται εξουσία,  να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και να μη «σφυρίζουν κλέφτικα», λες και δεν συμβαίνει τίποτα.  Η φύση, η άγρια ζωή, το τοπίο, το δάσος, τα νερά, η βιώσιμη προοπτική της περιοχής, αναζητούν ειλικρινείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις και ενέργειες από όλους. Αρκετά πια!  Ή μαζί μας ή απέναντί μας!

Ο λόγος τώρα και στην Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της απαιτώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες πριν δοθούν οι Άδειες Παραγωγής. Ο λόγος επίσης στις τοπικές κοινωνίες να πουν το ΟΧΙ στην καταστροφή της παρθένας φύσης της Ευρυτανίας, ΟΧΙ στην καταστροφή του πανέμορφου ελατοδάσους του Φουρνά!

Καλούμε όλους τους φίλους συνδημότες μας, τους απανταχού συγχωριανούς μας, να αντιδράσουν αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους Συλλόγους και την Κίνηση Πολιτών. Οι καιροί ου μενετοί…

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

Σχετικές αναρτήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαλείφει την προστασία της φύσης από τη γεωργία

efthia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Συνθήκη για τους ωκεανούς. Η Ελλάδα;

efthia

Ώρα μηδέν για το νερό: Πώς η ξηρασία απειλεί και την Ελλάδα

efthia
Φόρτωση....