Φθιώτιδα

Άμεση συνάντηση με Χατζηδάκη, Σκυλακάκη ζητούν στη ΛΑΡΚΟ

Στις 4 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση  και συζήτηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και τους υπηρεσιακά αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι «μέσα σε ένα μήνα θα μας απαντήσουν στο αίτημα των Σωματείων».

Το σκεπτικό του αιτήματος που τέθηκε από τους εργαζόμενους ήταν το εξής:

Για την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και την ιδιωτικοποίηση της εκφράσαμε τη διαφωνία μας, διότι ήμασταν σίγουροι για τις επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια πολιτική απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι διαφωνήσαμε, η κυβέρνηση μονομερώς περπάτησε το σχέδιο της. Παρά το γεγονός ότι τη ΛΑΡΚΟ η  Κυβέρνηση την παρουσίασε ως «ένα βαρέλι δίχως πάτο», γι’ αυτό «το άπατο βαρέλι», εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 μεγάλους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Από τους 6 αυτούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι 2 συμμετείχαν στους διεθνείς διαγωνισμούς που πραγματοποίησαν ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ. Από τους  διαγωνισμούς αυτούς  έχει ανακηρυχθεί από τα αρμόδια υπουργεία «προτιμητέος» νέος ιδιοκτήτης.  Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης που δεν προτιμήθηκε έχει προσφύγει στο ΣτΕ και αυτό το γεγονός αντικειμενικά  οδηγεί να  μην γνωρίζουμε  πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση, πότε θα βγει η απόφαση και ποιο θα είναι το περιεχόμενό της.

Μέσα σε αυτή την τετραετία, έχουν δοθεί 100 εκατομμύρια ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δοθεί, όπως οι εργαζόμενοι είχαμε προτείνει για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ.

Η μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, όπου με απόφαση σας σταμάτησε η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ, καλύφθηκε από την πώληση του προϊόντος που με την εργασία μας παράχθηκε ως τότε, η οποία ήταν αξίας πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό ποσό που δόθηκε για την καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων  στις 31 Ιουλίου 2022, ήταν περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το συνολικό ποσό των περικοπών στη μισθοδοσία των εργαζομένων από το διάστημα που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε εκκαθάριση (1/3/20) έως και στις 31 Ιουλίου 2022. Επί της ουσίας αυτό – αποζημιωθήκαμε.

Από τις 31/7/22 έως σήμερα, για τη μισθοδοσία μας  πουλήθηκαν, πωλούνται και υπάρχουν διαθέσιμα να πωληθούν, προϊόντα, υποπροϊόντα και δικαιώματα ρύπων της ΛΑΡΚΟ που είναι διαθέσιμα από την εργασία μας και έχουν αξία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η μέχρι σήμερα τοποθέτηση της κυβέρνησης και αιτιολογικές εκθέσεις στα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει για τη ΛΑΡΚΟ είχαν την  λογική «η ΛΑΡΚΟ θα παραδοθεί στο νέο ιδιοκτήτη εν λειτουργία, αυτός θα διαλέξει όσους θέλει και όσοι δεν προτιμηθούν θα ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα». 

Μάλιστα, η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν ότι «αμέσως μετά τις εκλογές με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη και των εργαζομένων».

Εφόσον υπάρχει νέος ιδιοκτήτης στη ΛΑΡΚΟ, έχει καταθέσει business plan και υπάρχει προοπτική επαναλειτουργίας της,  αλλά παράλληλα υπάρχει και αντιδικία που αντικειμενικά θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Κυβέρνηση ως υπεύθυνη του σχεδίου «εκκαθάρισης εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την ιδιωτικοποίηση της με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας της, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την παραμονή των εργαζομένων μέσα στην ΛΑΡΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και με ευθύνη της να υπάρξει διάλογος μεταξύ νέου ιδιοκτήτη και των εργαζομένων.

Σε αυτή την βάση, το αίτημα μας είναι:  Ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων, διασφάλιση της μισθοδοσίας, σύσταση επιτροπής που θα ελέγξει αν οι περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων έχουν ξεπεράσει τα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, σχέδιο, υλικά και ανταλλακτικά για την προετοιμασία επαναλειτουργίας, πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων και του νέου ιδιοκτήτη.

Επειδή ο χρόνος που μας δεσμευτήκατε ότι θα μας απαντήσετε έχει περάσει και παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές μας και τις τηλεφωνικές προσπάθειες επικοινωνίας δεν έχετε απαντήσει, ούτε έχετε ορίσει συνάντηση.

Επειδή εάν δεν πάρετε νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις 26/12/23 έως τις 30/12/23, απολύονται οι 60 εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ και στις 31/12/23 λήγουν οι συμβάσεις των 900 συμβασιούχων, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ σε 5 νόμους  να βρεθούν σε μία νύχτα στην αφετηρία της εξαθλίωσης.

Γι’ αυτούς τους λόγους και στα πλαίσια καλής διάθεσης και διεξαγωγής ουσιαστικού διαλόγου, (ξανά) αιτούμαστε να ορίσετε συνάντηση ενημέρωσης μέχρι τις 30/11/23, έτσι ώστε να συζητήσουμε επί του θέματος.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

 

Σχετικές αναρτήσεις

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κουνουποκτονίας στη Φθιώτιδα

efthia

To Λειτουργικό πρόγραμμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδας από 29 Απρίλη έως 12 Μάη

efthia

Συνελήφθη από την Ασφάλεια Λαμίας, για κατοχή κοκαϊνης

efthia
Φόρτωση....