Αυτοδιοικητικές εκλογες 2023

Γκλέτσος: Οι 4 κινήσεις μας τις πρώτες 100 ημέρες στην Περιφέρεια

Τέσσερις θα είναι οι άμεσες κινήσεις μας, τις πρώτες ημέρες της διοίκησής μας.

 Πρώτον, κάθε δαπάνη, έστω και ενός ευρώ, θα αναρτάται στο Διαύγεια. Τέλος, στις κρυφές αναθέσεις. Η διακυβέρνηση της Περιφέρειας θα είναι συμμετοχικά δημοκρατική και εξωθεσμικές επιτροπές δεν θα έχουν θέση εντός αυτής.

Δεύτερον, θα ιδρύσουμε νέα σύγχρονη δομή πολιτικής προστασίας Στερεάς Ελλάδας, με 24ωρο κέντρο επιχειρήσεων.

Τρίτον, θα πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο, ώστε οι δομές και οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Τέταρτον, θα διασφαλίσουμε την δημόσια χρηματοδότηση για τις αναγκαίες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Λαμία, την Χαλκίδα και την Άμφισσα, ώστε να μην είμαστε όμηροι ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων».

;

 


ΟΧΕ Κωπαΐδας – Β.
Κηφισού 

 

Η τεράστια εύφορη πεδινή έκταση της Κωπαΐδα, των Κωπαϊδικών και παρακωπαϊδικών εκτάσεων των 330.000 στρεμμάτων και ο Βοιωτικός Κηφισός αποτελούν μία ενότητα και ως μία ενότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

 Οι τεράστιες εκβολές χειμερινών υδάτων από τον Παρνασσό και τον Ελικώνα μέσω χειμάρρων και ποταμών στο Κωπαϊδικό και παρακωπαϊδικό πεδίο δημιουργούν τεράστια πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, κυρίως στις καλλιέργειες. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων και της έντασης, που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός μεγάλων έργων στο σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας της Κοιλάδας του Β. Κηφισού.

Το κυρίως Κωπαϊδικό πεδίο των 200.000 στρεμμάτων, το οποίο προήλθε από την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, δέχεται πολύ συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της μη υλοποίησης αποστραγγιστικών έργων στην Κωπαΐδα.

 Τρείς φορές τα τελευταία 9 χρόνια, που διαχειρίζεται την Κωπαΐδα η σημερινή περιφερειακή αρχή του κ. Σπανού και της κ. Παπαθωμά, πλημμύρισαν από 30.000 έως 100.000 στρέμματα την κάθε φορά και καταστράφηκαν οι καλλιέργειες εκείνης της περιόδου.

Παρ΄όλα αυτά κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει υλοποιηθεί. Τα αντιπλημμυρικά έργα τους αρχίζουν και τελειώνουν στο ξεχορτάριασμα κάποιων διωρύγων της Κωπαΐδας.

Από τύχη η Κωπαΐδα δεν έχει πάθει ότι συνέβη στην Κάρλα πριν λίγες μέρες.

Από τύχη τα χωριά του επάνω κάμπου και των άλλων καμποχωριών του Δήμου Λεδαδέων και Ορχομενού, δεν έχουν έχουν πλημμυρίσει, όπως τα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου.

Οι συχνές πλημμυρικές καταστάσεις στην Κωπαΐδα διώχνουν τους αγρότες από την Κωπαΐδα , πουλώντας την γεωργική γη και στην θέση της αναπτύσσονται μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα, απαξιώνοντας μια εύφορη γη, η οποία έχει τεράστια σημασία για την παραγωγή αγροδιατροφικών προιόντων που θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες της Περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας.

Η Κωπαΐδα από λαχανόκηπος της Αθήνας μετατρέπεται σταθερά σε ενεργειακό κέντρο της Αθήνας, αποκομίζοντας κέρδη για τα μεγάλα κεφάλαια και όχι για τους αγρότες της Βοιωτίας. Σήμερα πάνω από 20.000 στρέμματα της Κωπαΐδας, γης υψηλής παραγωγικότητας έχουν μετατραπεί σε μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα.

Αυτό το μέλλον της Κωπαΐδας σχεδιάζει η σημερινή περιφερειακή αρχή για την εύφορη γη της;

Για την αντιπλημμυρική προστασία και την ανάπτυξη της Κωπαΐδας και των εξωκωπαϊδικών εκτάσεων απαιτείται και αυτό προτείνουμε, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, μια ΟΧΕ-Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, όπως είναι στην γλώσσα των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Στην ΟΧΕ ΚΩΠΑΙΔΑΣ-Β. ΚΗΦΙΣΟΥ θα ενταχθούν τα αναγκαία έργα για την προστασία των 330.000 στρεμμάτων του Β. Κηφισού, των Κωπαϊδικών και εξωκωπαϊδικών εκτάσεων:

Αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση των παρακείμενων οικισμών και των γεωργικών εκτάσεων

Αρδευτικά έργα με σύγχρονα αρδευτικά συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση, για την άρδευση με μειωμένο κόστος των καλλιεργειών και εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων

Ενεργειακά έργα για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταικά πάρκα-μικρό υδροηλεκτρικό) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αντλιοστασίων άρδευσης και αποστράγγισης και ενεργειακή αναβάθμισή τους, σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τον νέο Οργανισμό Ανάπτυξης Κωπαίδας που θα δημιουργήσουμε, για την μείωση του κόστους παραγωγής και των ανταποδοτικών τελών Κωπαΐδας

Αγροτική οδοποιία για την βελτίωση των συνθηκών και την ποιότητα ζωής των καλλιεργητών

Ανακατασκευή όλων των γεφυρών στις διώρυγες της Κωπαΐδας , ώστε να αυξηθεί η παροχετευτική ικανότητα των εσωτερικών τάφρων της Κωπαΐδας και να βελτιωθεί η ασφάλεια των διερχόμενων αγροτικών μηχανημάτων και των αγροτών της Κωπαΐδας

Δημιουργία σύγχρονου ψηφιακού Κέντρου Επιχειρήσεων για την σύγχρονη ψηφιακή παρακολούθηση της ροής και της στάθμης των υδάτινων πόρων, για την άμεση αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της

Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την συνεχή ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης των αγροτών και την ανάπτυξη νέων αγροτικών προιόντων και τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον

Δημιουργία νέου σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού Ανάπτυξης Κωπαΐδας , για την συντονισμένη οργάνωση και παρακολούθηση της υλοποίησης όλων των παραπάνω πολιτικών, έργων και παρεμβάσεων.

Η παρούσα πρόταση αποτελεί την βάση σε ένα διευρυμένο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να λάβει τα τελικά χαρακτηριστικά της και να προχωρήσει η ωρίμανσή της, η εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών και η ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

Πρέπει ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.

Για να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας.

Έχουμε σχέδιο, έχουμε τις λύσεις, έχουμε καθαρά χέρια για να τις εφαρμόσουμε.

Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση

Απόστολος Γκλέτσος

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκύκλιος για την ορκωμοσία των νέων Δημοτικών αρχών

efthia

Ζεκεντές ή Λιόλιος – Συκιώτης ή Κυρμανίδης

efthia

Στις κάλπες σήμερα 84 δήμοι και 6 περιφέρειες

efthia
Φόρτωση....