Αυτοδιοικητικές εκλογες 2023

Οι θέσεις μας για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

«Το κόστος της αντιμετώπισης μιας καταστροφής ουσιαστικά είναι επτά φορές μεγαλύτερο από ότι είναι το κόστος της πρόληψης. Η πρόληψη όμως δεν είναι κενή περιεχομένου. Απαιτεί ενέργειες και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά είναι μία διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, απαιτεί μία πενταετή προετοιμασία, μία πενταετή διάρκεια, μία περίοδος που θα υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες είναι πολύπλευρες».  Ευθ. Λέκκας.

Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτή είναι η εξήγηση γιατί καιγόμαστε, γιατί πνιγόμαστε.

Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ειδικοί.

✅   Η πρόληψη μιας φυσικής καταστροφής θέλει πολύ δουλειά βάσης, που δεν έχει γίνει, θέλει σχεδιασμό και συνέργειες που δεν έχουν γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό.

✅   Ξεκινάμε την δουλειά μας ως νεα Περιφερειακή αρχή με την εμπέδωση της ασφαλειας στις πόλεις και τα χωριά μας,  ανασυγκροτώντας τα αστικά και περιαστιακά δάση.

➡  Πρώτο μας μέλημα, η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και την συμμετοχή των Δασαρχείων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων προστασίας και ανασυγκρότησης των αστικών και περιαστιακών δασών και αλσυλίων.

➡  Δεύτερον, θα απαιτήσουμε από την πολιτεία, τα αρμόδια υπουργεία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα κονδύλια για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την προστασία των οικισμών από την κλιματική αλλαγή, με ολοκληρωμένα προγράμματα υποδομών, έργων και δράσεων για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διεκδικήσουμε να δώσει αυξημένες χρηματοδοτήσεις στις Περιφέρειες για την υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

➡  Τρίτον, θα φροντίσουμε να συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της Στερεάς Ελλάδας στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε Τοπικά Πράσινα Σχέδια (Green Local Deals).

Θα τρέξουμε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη για να πετύχουμε τον στόχο, να είναι οι πόλεις της Περιφερειάς μας κλιματικά ουδέτερες έως το 2050.

Θα πάψουμε να είμαστε ουραγοί της ΕΕ. Θα πάψουμε να ενδιαφερόμαστε μόνο για την απορροφητικότητα του ΟΠΑΣΤΕ των πανηγυριών.

➡   Τέταρτον, θα οργανώσουμε μία σύγχρονη δομή Πολιτικής Προστασίας υπό την ευθύνη και την διοίκηση του Περιφερειάρχη σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με συγχρονα συστήματα οργάνωσης μέσα και εξοπλισμό. Θα σχεδιάσουμε και θα επιδιώξουμε την κινητοποίηση συμμετοχής όλων των αναγκαίων ιδιωτικών μηχανημάτων έργου για την άμεση και συντονισμένη επέμβαση στην αντιμέτωπιση των καιρικών καταστροφών, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ανάπτυξη λεπτομερών σχεδίων διαχείρισης των προβληματικών περιοχών, των περιοχών που είναι οι πλέον εκτεθειμένες στις φυσικές καταστροφές και αμεσης κινητοποίησης όλων των μέσων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

✅   Ανάπτυξη και εμπέδωση κλίματος εθελοντισμού στις τοπικές κοινωνίες. Σε πλήρη συνεργασία με τους Δήμους θα υποκινήσουμε και θα στηρίξουμε με κίνητρα τους πολίτες να συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας της κοινωνίας μας.

➡   Πέμπτον, θα αναπτύξουμε δομή εκπαίδευσης των εθελοντικών ομάδων σε μόνιμη βάση, με την συμμετοχή των υλοτόμων και ρετσινάδων της βόρειας Εύβοιας, των ειδικών στελεχών των Δασαρχειων και της Πυροσβεστικής, για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεών διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.

➡   Εκτον, θα εκκινήσουμε ένα ετήσιο Πανελλήνιο Forum Κλιματικής Αλλαγής στην βόρεια Εύβοια, με στόχευση να αποκτήσει πανευρωπαϊκή διάσταση. Στα πλαίσια του Forum θα αναπτύσσονται παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

***  Δεσμευόμαστε ότι οι καμένες δασικές εκτάσεις θα παραμείνουν δάση και θα αποτρέπουμε οποιοδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές.

***  Δεσμευόμαστε ότι θα κόψουμε τον αέρα σε κάθε λογής συμφέροντα, που καταφέρνουν να αδικούν τους πολλούς, για την ανάπτυξη των δικών τους συμφερόντων.

***  Θα είμαστε η Περιφερειακή Αρχή που θα αγωνιστεί για τα συμφέροντα των πολλών και οχι των λίγων.

Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση

Απόστολος Γκλέτσος

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκύκλιος για την ορκωμοσία των νέων Δημοτικών αρχών

efthia

Ζεκεντές ή Λιόλιος – Συκιώτης ή Κυρμανίδης

efthia

Στις κάλπες σήμερα 84 δήμοι και 6 περιφέρειες

efthia
Φόρτωση....