Υγεία

Ο Δήμος Λοκρών συμμετέχει στο μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Ο Δήμος Λοκρών και το Παράρτημα Λοκρίδας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.

Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες:

  • να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7ημέρα μετά την έναρξη της περιόδου
  • να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις
  • να κάνουν μαστογραφία τακτικά. Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Ο Δήμος Λοκρών φώτισε και φέτος τους κοινόχρηστους χώρους μπροστά στα Καταστήματα της Αταλάντης, της Μαλεσίνας, των Λιβανατών και του Μαρτίνου με το ροζ  χρώμα αναφοράς στη σημειολογία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ως ένδειξη αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης.

Σχετικές αναρτήσεις

10 εκ. € για ενίσχυση της Α/θμιας Φροντίδας Υγείας στη Στερεά

efthia

Δράση για την πρόληψη αύριο στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας

efthia

Νέο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου Λαμιέων

efthia
Φόρτωση....