Ελλάδα

Στον εισαγγελέα οι 94 συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι 94 από τους συλληφθέντες που πιάστηκαν αμέσως μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακόμα πέντε Κροάτες που φέρονται ότι συμμετείχαν στην ομάδα η οποία προκάλεσε τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσήχθησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα, ενώ ηταν έτοιμοι να ταξιδέψουν με πλοίο προς την Ιταλία, και από εκεί οδικώς για την πατρίδα τους.

   Επίσης, σε σύλληψη μετατράπηκε και η προσαγωγή 19χρονου Κροάτη ο οποίος είχε προσαχθεί χθες στην Κακαβιά ενώ προσπαθούσε και αυτός να φύγει από την Ελλάδα με λεωφορείο για τα Τίρανα.

   Η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα παντού στην Ελλάδα και κυρίως στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να συλληφθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, φιλάθλου της ΑΕΚ.

   Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι διαφεύγουν τουλάχιστον ακόμα 50 Κροάτες χούλιγκαν, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργαστηριακές έρευνες σε DNA και άλλα στοιχεία για την ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας.

Γ. Οικονόμου: Τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης

Για τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης σχετικά με την κάθοδο των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στην δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, φιλάθλου της ΑΕΚ, έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

Παράλληλα, απαντώντας στην αντιπολίτευση που τον καλεί να παραιτηθεί, σημείωσε ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταβν της παραίτησης για να αποφύγει την κριτική, την πολιτική και την κομματική. «Δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ -αν και είμαι μόλις δέκα μέρες στη θέση μου- αν το ζήτημα είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν, ή για να προβάλει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και μην μπορούν να σταματήσουν κάπου» δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι και αναλαμβάνω την ευθύνη μου, για όσο καιρό ο Πρωθυπουργός με εμπιστεύεται σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να δουλέψουμε σκληρά με τους Αξιωματικούς, με τους Έλληνες αστυνομικούς για να αλλάξουμε όσα δεν δουλεύουν σωστά. Αυτή είναι η εντολή, άλλωστε, που έδωσε ο κόσμος στη Νέα Δημοκρατία, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται, να αλλάξουμε ό,τι αλλάζεται, να κάνουμε μία Ελληνική Αστυνομία έτσι όπως πρέπει να είναι».

Ο Υπουργός μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν, γεγονός που επέτρεψαν στους οπαδούς της κροατικής ομάδας να περάσουν το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Αθηνών-Κορίνθου και να βρεθούν εκεί που έγιναν τα επεισόδια, χωρίς να τους σταματήσει κανείς.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, και ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες», είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι δεν θα μείνει θα μείνει στην απομάκρυνση επτά αξιωματικών, που έγινε άμεσα, καθώς ξεκίνησε ήδη η ΕΔΕ: «Απαντώ ξεκάθαρα -και στους καλοπροαίρετους και σε αυτούς που σπεύδουν να βγάζουν αποφάσεις, να ειρωνεύονται, να κουνούν εύκολα το δάχτυλο και να πηγαίνουν στο άλλο άκρο του απόλυτου μηδενισμού- πως ό,τι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε και έχει ανατεθεί ήδη σε Ανώτατο Αξιωματικό, η έρευνα που ξεκινάει και το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρωθεί, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί, θέλω να το ξεκαθαρίσω απόλυτα», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Όπως είπε, «τα χτεσινά γεγονότα με τον τραγικό χαμό του συνανθρώπου μας, αναδεικνύουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά, φοβερά αντιφατικά, πρόσωπα της Ελληνικής Αστυνομίας. Eνώ στο κομμάτι των συλλήψεων υπήρξε επιχειρησιακή επάρκεια -συνελήφθησαν 98 άνθρωποι και άλλοι 7 στους Εύζωνες, των οποίων διερευνάται η σχέση τους με το περιστατικό, με υψηλή πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν συλληφθεί, να είναι ο δολοφόνος του συμπολίτη μας- στον τομέα της πρόληψης, της αποτροπής, είχαμε μια τραγική αποτυχία».

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου επεσήμανε:

«Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του ‘Αλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή, το μηδενισμό, την καταγγελία και ακυρώνουμε τη σπουδαία προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σειρά από πράγματα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε 98 συλληφθέντες, ενδεχομένως και κάποιους ακόμη, στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να βρούμε τον δράστη αυτής της αποτρόπαιης αυτής δολοφονίας».

Δυο μέρες πριν είχε σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ

για τη μετακίνηση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το Αρχηγείο του Σώματος με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο Αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περίπου 100 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς ελληνικής ομάδας, ή θα διέμεναν σε σπίτια Airbnb, ενώ επίσης αναφέρονταν πληροφορίες ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ενημερώθηκαν για αυτές τις αφίξεις και οργανώνονταν γύρω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρά την ενημέρωση και το γεγονός ότι υπήρξε πληροφόρηση και από το Μαυροβούνιο ότι πέρασαν και από εκεί, οι χούλιγκαν κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα και να προκαλέσουν τα σοβαρότατα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χτες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν εμποδίστηκαν να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, όπως δήλωσε, έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση της εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Σχετικές αναρτήσεις

Εκπνέει αύριο Μεγ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

efthia

Εορταστικό ωράριο από σήμερα στα καταστήματα ενόψει Πάσχα

efthia

Αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας

efthia
Φόρτωση....