Περιβάλλον

Αίτηση Αναθεώρησης για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΛΥΚΟΜΝΗΜΑΤΑ – ΡΕΛΙΑ – ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ”

Κατατέθηκε  χθες στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.)  Αίτηση Αναθεώρησης της Βεβαίωσης Παραγωγού για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) 21 ανεμογεννητριών, εγκατεστημένης ισχύος 72,45 MW της εταιρείας «WPD ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», στη θέση “ΛΥΚΟΜΝΗΜΑΤΑ – ΡΕΛΙΑ – ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ” των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού, Κτημενίων, Μενελαίδας, Ρεντίνας και Φουρνά των Δήμων Μακρακώμης, Καρπενησίου και Σοφάδων.

Πρόκειται για 21 ανεμογεννήτριες, που σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή από τον Αη Λιά Νεοχωρίου Τυφρηστού – Σερμιντζέλι – Βρύση Ζαχαράκη έως το Λιπούχι και την Ράχη της Βουλγάρας.

Την Αίτηση Αναθεώρησης υπογράφουν πενήντα (50) πολίτες και συλλογικότητες της περιοχής ασκώντας το δικαίωμα, που τους παρέχει το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο (άρθρο 24) «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξη του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας».

Παράλληλα δε εναντιώνονται στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο τους, που θα προκαλέσει την καταστροφή του ελατοδάσους του Δασαρχείου Φουρνά με την ίδια την κατασκευή τους και με τις δεκάδες των χιλιομέτρων νέων δρόμων και των άλλων συνοδών έργων. Εναντιώνονται στην μετατροπή των νοτιοανατολικών Αγράφων σε Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή και στην απαξίωση όλης της περιοχής και των περιουσιακών τους στοιχείων. Εναντιώνονται στις σωρευτικές επιπτώσεις, που θα επιφέρουν οι 100 και πλέον βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που σχεδιάζονται συνολικά να τοποθετηθούν στην περιοχή, στο ανυπολόγιστης αξίας οικοσύστημα, στο δάσος, στο τοπίο και στην οικονομία του τόπου τους.

Υποστηρίζουν με παρρησία  ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα και στο δάσος (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

Η ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη της άσκησης του ελέγχου και της εποπτείας της αγοράς ενέργειας, οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά της πάντοτε με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

Σχετικές αναρτήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαλείφει την προστασία της φύσης από τη γεωργία

efthia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Συνθήκη για τους ωκεανούς. Η Ελλάδα;

efthia

Ώρα μηδέν για το νερό: Πώς η ξηρασία απειλεί και την Ελλάδα

efthia
Φόρτωση....