Ευθέα Λόγια

Λαμία: Πότε θα προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του μέλλοντος;

Για κακή μου τύχη σήμερα περπατούσα στην οδό Καβάφη στην Νέα Άμπλιανη στη Λαμία, όπου γίνονται έργα ανακατασκευής του πεζοδρομίου. Τσιμέντο και σίδερα, για να βάλουν από πάνω τις πλάκες πεζοδρομίου. Είδα και κάποιες τρύπες 40Χ40, πιθανόν για να βάλουν δέντρα. Και θέλω ειλικρινά να ρωτήσω: Έτσι θα προχωρήσουν στο εξής όλα αυτά τα έργα στην πόλη;

Να θυμίσω ότι η Λαμία εντάχθηκε από τον Φεβρουάριο του 2023 στο «Δίκτυο» 85 ελληνικών πόλεων, οι οποίες δεσμεύονται να εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα και να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μεταξύ των άλλων να ενσωματώσουν πολιτικές των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό να γίνουν πόλεις πιο ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες προστατεύοντας και την βιοποικιλότητα.

Τα προβλήματα της Λαμίας, όπως και όλων σχεδόν των ελληνικών πόλεων, είναι η πυκνή δόμηση, τα στενά πεζοδρόμια, η έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων -και κυρίως πράσινων χώρων- και το υποβαθμισμένο κτιριακό της απόθεμα, το οποίο είναι κυρίως από την μεταπολεμική περίοδο και είναι φτιαγμένο από μπετόν. Άρα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για μια πιο «πράσινη» Λαμία;

Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, σχετικά εύκολα και με οικονομικούς τρόπους, είναι ο δημόσιος χώρος. Το πρώτο: να αρχίσουμε να αντικαθιστούμε όλες αυτές τις τσιμεντένιες και ασφάλτινες υδατοστεγείς επιφάνειες, που έχουμε στον αστικό χώρο, με ανοιχτόχρωμες και πιο υδατοπερατές. Άρα να αρχίσουμε να ξηλώνουμε σιγά σιγά την άσφαλτο, να ξηλώνουμε τις πλάκες πεζοδρομίου, να ξηλώνουμε όλα αυτά τα σκληρά, όπως λέγονται, υλικά, που έχουμε στα δάπεδα, και να βάζουμε είτε υδατοπερατά, είτε μαλακά δάπεδα. Μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό πρασίνου στις πλατείες, με πρώτη την Πλατεία Πάρκου. Και το βασικό είναι να βάζουμε συγκεκριμένους στόχους κάθε φορά. Για παράδειγμα μέχρι το 2030 το πράσινο στις πλατείες να είναι 50%, από ελάχιστο που είναι τώρα. Το κακό είναι ότι σήμερα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο!

Όλοι αντιλαμβανόμαστε το πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργήσουμε ανθεκτικούς αστικούς χώρους και βιώσιμες πόλεις, που να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες κυρίως της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Καταλαβαίνουμε, είτε συμφωνούμε είτε δεν συμφωνούμε με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ότι οι συνθήκες της ζωής μας τα επόμενα χρόνια στον αστικό χώρο δεν θα είναι όπως χθες. Τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια με τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο έντονα και πιο συχνά. Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα μέτρα μας για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Σχετικές αναρτήσεις

Κέρδη Τραπεζών από προμήθειες 30%, αλλά Κυβέρνηση &ΤτΕ σφυρίζουν αδιάφορα

efthia

Αγανάκτησαν οι άνθρωποι της ΑΕ Καλυβίων με το «Αλ. Παπαγεωργίου»

efthia

Τέμπη, ένας χρόνος μετά …

efthia
Φόρτωση....