Πολιτική

Ανυπεράσπιστα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια και στα “κόκκινα δάνεια”

Ως Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό ο βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Γιάννης Σαρακιώτης, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη αδράνειά της έναντι των μείζονων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ότι: «Δυστυχώς, πέντε χρόνια μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα απουσιάζει ένα συντεταγμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Άξιο αναφοράς είναι ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μας βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Πριν τα μνημόνια και συγκεκριμένα το 2007, το εν λόγω ποσοστό υπολογιζόταν στο 77%».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτή, σχετικά με τα νέα «μέτρα» της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας, όπου χαρακτηρίζονται ως «άνευ αξίας και ουσίας», ενώ τονίζεται ότι «οι τιμές θα πέσουν όταν θα γίνει έλεγχος στο χωράφι πριν το προϊόν φτάσει στο ράφι». Όπως σημείωσε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε από την πρώτη στιγμή της κρίσης ακρίβειας, διά του τότε Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε., τη μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη κατανάλωσης, καθώς και την αποφασιστική καταπολέμηση της αισχροκέρδειας […] Πάνω από 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μείωσαν το Φ.Π.Α. σε βασικά είδη κατανάλωσης, ενώ μάλιστα η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία μηδένισαν το Φ.Π.Α. στα τρόφιμα. Μάλιστα, στην Πορτογαλία, αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 16% του κόστους των τροφίμων».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με τον οποίο «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Ο Ειδικός Αγορητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έφερε το παράδειγμα των «κόκκινων δανείων» επισημαίνοντας: «Το “κόκκινο ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος” έχει εκτοξευτεί σχεδόν στα 260 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής: χρέη σε εφορία 113,7 δισ. ευρώ, οφειλές προς ΕΦΚΑ 45,67 δισ. ευρώ, “κόκκινα δάνεια” σε funds 87 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες 13,2 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω δεν θυμίζουν εικόνα “ανάπτυξης”. Στη δική μας αντίληψη, στην αντίληψη των πολιτών, η ανάπτυξη δεν συνάδει με εκτόξευση των χρεών και επιδείνωση της καθημερινότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Μάλιστα, υπογραμμίζοντας το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Το 80% των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων βρίσκονται σε καθεστώς αποκλεισμού από το τραπεζικό σύστημα, με το 50% εξ αυτών να εξαντλούν έως και το 70% των διαθεσίμων τους προς εξυπηρέτηση υποχρεώσεων προς το Κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία». Όσον αφορά δε τις επενδύσεις, πρόσθεσε ότι «τα στατιστικά στοιχεία διαμορφώνονται υπό το βάρος αποκλειστικά των ιδιωτικοποιήσεων, της επαναγοράς τουριστικών ακινήτων και των αγορών “κόκκινων δανείων” από funds. Πώς λοιπόν να υπάρξει μακροπρόθεσμο παραγωγικό αποτύπωμα στη χώρα;»

Όπως πρόσθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφορικά με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης: «Η Κυβέρνηση διαθέτει τη “χρυσή ευκαιρία” του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η οποία δυστυχώς σπαταλιέται προς όφελος ολιγάριθμων επιχειρηματικών κολοσσών και καταλήγει να γίνεται μια “μεγάλη χαμένη ευκαιρία”. Το ποσοστό της πραγματικής απορρόφησης των συνολικών πόρων ανέρχεται στο 8% σε μια χώρα με καθημαγμένη επιχειρηματικότητα, μετά από υπερδεκαετή κρίση και με το βάρος των συνεπειών της πανδημίας. Το αντίστοιχο ποσοστό επί του σκέλους των επιδοτήσεων αγγίζει μετά βίας το 10%, ενώ εκείνο των δανείων φθάνει το 6%. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι λιμνάζοντες πόροι, εκείνοι δηλαδή που η χώρα έχει στην άμεση διάθεσή της αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων, ανήλθαν στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές πληρωμές υπολογίζονται μόλις στα 2,5 δισ.. Είναι ενδεικτικό ότι το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια, τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 επιχειρηματικοί όμιλοι

Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη: «Με βάση τα ως άνω δεδομένα, ουδεμία εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη λίστα των 100 τελικών αποδεκτών με τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης, δάνεια ή επιδοτήσεις, μόλις προ ολίγων ημερών αντί πριν τις εκλογές ως όφειλε βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών. Στους εν λόγω 100 τελικούς αποδέκτες θα κατευθυνθεί ποσό ύψους 11,6 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σχετικές αναρτήσεις

Τροπολογία Σαρακιώτη για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών των δικαστικών υπαλλήλων

efthia

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia
Φόρτωση....